• Fri frakt över 1000 kr
  • Leverans 1-3 dagar
  • Öppet Köp
  • Bonus på allt
  • Frågor? [email protected]

Leksaker.seLeksaker.se

Dockor

Dockan är den absolut äldsta leksakstypen, som följt människan under hela hennes historia. Vi för detta arv vidare genom ett brett utbud av söta och roliga dockor. Här finns något för alla stilar, smaker och plånboksstorlekar.

Dockor

17 Produkter

Set Descending Direction
Produkter / sida

Grid  Lista 

17 Produkter

Till toppen av sidan

17 Produkter

Set Descending Direction
Produkter / sida

Grid  Lista 

17 Produkter

Till toppen av sidan
 

En tidlös klassiker

De första dockorna som skapades tror man var avsedda för rituella handlingar och man har funnit gamla kvarlämningar av människoavbilder i lera – lerdockor – på de flesta kontinenter.

Den första dokumenterade dockleken är från antikens Grekland, cirka 100 e.Kr. Sedan dess har dockor använts i såväl lekar som ritualer och inte minst som konst.

I modern historia började leksaksdockor att tillverkas i Tyskland på 1400-talet och i och med industrialiseringen tog produktionen fart. Under 1900-talet blev det populärt att samla på dockor.

Små barn älskar att leka med dockor. Vanligast är det att intresset för dockor vaknar i 2-årsåldern och sedan kan det fortsätta under flera år, det händer att barn som närmar sig tonåren fortfarande tycker om att då och då leka med dockor.

I början av barnets dockintresse är det i regel störst för babydockor och kramdockor, medan lite större barn ofta helst leker med Barbie-dockor, Bratzdockor, actiondockor eller dylika varianter.

Olika typer av dockor

Det finns såklart många olika typer av dockor, allt från exklusiva porslinsdockor som inte är till för lek, till massproducerade plastdockor i varierad storlek, form och färg.

Bland olika typer av dockor som barn idag gärna leker med finns:

Babydockor
Barbiedockor
Bratzdockor
Dockskåpsdockor
Ryska dockor
Kramdockor
Klippdockor
Actiondockor

Det finns ett oändligt utbud av olika typer av dockor, med olika funktioner, storlek, form och kvalitet. Det finns garanterat dockor för alla smaker, plånböcker och preferenser.

Docktillbehör

Varje docka har sina tillbehör; actiondockor, Barbiedockor och babydockor har en uppsjö accessoarer som man kan välja att köpa till – eller inte. Det finns dockvagnar, -kläder, -skötselprylar, -attribut, -vapen, osv, osv. Barn brukar själva fastna för en viss sorts docka, kanske en Batmandocka, en gullig babydocka med kissförmåga, eller en särskild sjöjungfrubarbie – därefter kan man anpassa de accessoarer man köper till.